"Inkább kib*szottul felrobbantanám magam !" -- felkavarta a svéd közvéleményt a svéd TV dzsihadistákat kigúnyoló videója


Heves reakciókat váltott ki Svédországban egy dzsihádistákat (Daesh / ISIS) gúnyoló zenés videó.

A dühödt és fenyegetőző kommentek áradata arra késztette az SVT nemzeti műsorszolgáltatót, hogy távolítsa el a videót az Instagramról.

Pamela Geller kommentárja a hírhez:

Nem lehet viccet csinálni az Iszlám Államból? Vagy nem lehet azt összekapcsolni az iszlámmal? Az iszlám az ISIS létének oka. A videó miatti felháborodás megmutatja, hogy Svédország mennyire romlott. Állandóan leteremtenek minket, hogy az 'Iszlám Államnak (ISIS, vagy a Daesh ebben a cikkben) semmi köze az iszlámhoz", de amikor gúnyolódnak az ISIS-ről, muszlimok mégis hirtelen megsértődnek. Azt lehetne hinni, hogy a svédek ettől már felébrednek. De nem fognak."

fghfgh

A Sputnik News nyomán:


Vegyes reakciókat váltott ki a Svenska Nyheter ("Svéd Hírek") Jesper Rönndahl komikus által vezetett humor-rovatában közzétett szatirikus videó, amely az ISIS-hez csatlakozó svéd állampolgárokat figurázza ki.

A hip-hop klipben valódi felvételeket és megjátszott akcentussal előadott rap-et vágtak egymás mellé. A komikusok azon viccelődnek, hogy milyen indítékai lehetnek az iszlamistáknak arra, hogy Szíriába akarnak menni: mint például a wi-fi vagy a wellness központ hiánya Svédországban. Abból is tréfát csinálnak, hogy a dzsihadistáknak hirtelen "honvágyuk" lett, amikor a „kalifátus” elvesztette hatalmát a Közel-Keleten.

- Anyám azt mondta nekem: "Mohammed, be kell illeszkedned " // Azt válaszoltam, anya, inkább ki**szottul felrobbantom magam", -- majd az álszakállas főszereplő arról rappel, hogy "ISIS-turista" lesz.


Majd erről rappel egy "bűnbánó" terrorista: "Küldj ételt és tiszta fehérneműt". A kórus pedig ezt énekli:

"Svédországnak be kellett volna hódolnia Allahnak, de valami félresikerült".

A klip a svéd politikusok radikális iszlámisták iránti hírhedten engedékeny hozzáállását is tükrözi olyan szövegekkel, mint például: "Felhívtam Gustav Fridolint és követeltem: ADJÁ PÉNZT // Kulturális juttatásokra van szülségem, hogy csatlakozhassak a Daesh-hez". Fridolin Svédország korábbi, zöldpárti oktatási minisztere.

A videóban látható a korábbi kulturális és bevándorlási miniszter, Birgit Friggebo 1990-es évekből származó felvétele is, amelyen egy bevándorlókból álló tömeggel megpróbálta elénekeltetni a "Leküzdjük a nehézségeket" című dalt.

Azonban amikor az SVT közzétette a videót a közösségi médiában, a csatornáit elárasztották a kommentek. A műsorszolgáltató Instagramon letiltotta a komment funkciót a "verbális támadások" miatt, majd a videót később törölték is.

"Az SVT képes kezelni a kritikát, de nem hagyhatjuk, hogy a közönségünket eltiporják a komment szekcióban. Ha az SVT nem tud megfelelő környezetet biztosítani a konstruktív párbeszédhez, akkor jobbnak tartjuk a komment szekció lezárását", idézi a műsorszolgáltatót a Nyheter Idag.

Egy felhasználó által készített képernyőfotók szerint az Instagram-on a reakciók nyílt bántalmazást tartalmaztak, mint például: "kib***ott anyaba**ók", és halálos fenyegetéseket is posztoltak a kommentekben. - "A reakciók azt jelzik, hogy a szatíra érzékeny pontokat talált el" - írja a kommentelő.


Az SVT Facebook oldalát is elárasztották a reakciók, kb 900 kommentet kaptak. Ott a reakciók kissé visszafogottabbak voltak, de sok néző mégis kritikusan fogalmazott: "Lehet viccelni a [Daesh-el], de nem ilyen ízléstelen módon".

Sokan azzal érveltek, hogy az SVT hibát követett el a Daesh és az iszlám összekapcsolásával.

Az SVT-t azzal is vádolták, hogy „a külvárosi embereket dehumanizálják, mondván, hogy fő céljuk, hogy terroristák legyenek”; valamint szerintük a SVT „rasszista sztereotípiákat” terjeszt.


Ugyanakkor sok néző teljesen elégedett volt az SVT műsorával.
"Jól van, SVT! Az a tény, hogy az emberek nevetnek, megmutatja, hogy mennyire pontos a videó. Ugyanakkor nekem érthetetlen, hogy egyes svéd hópelyheket komolyan felzaklat a [Daesh] kigúnyolása". Csak így tovább" - írta egy kommentelő.


"Lazítson minden sértődékeny típus! Egyetlen normális embernek sem szabadna megbántódnia, csak mert viccet csinálnak a [Daesh] -ről. A KKK-ról is lehet viccelődni, mégsem fogok megsértődni, pedig keresztény vagyok", írta egy másik kommentelő .

"Nagyon bátor dolog viccet csinálni az ISIS-ből, tekintve Lars Vilks és a Jyllands-Posten esetét" - dicsérte egy felhasználó az SVT-t, emlékeztetve a 2006-os Mohamed-karikatúrák közzététele utáni eseményekre.

Az elmúlt hetek folyamán a skandináv országban tombolt a vita arról, hogy mit kezdjenek a mintegy 100 svéd állampolgárságú visszatért dzsihádistával.

Ellentétes vélemények csapnak össze - kezdve a svédországi büntetőeljárástól vagy a Közel-Keleten végrehajtott, nürnbergi stílusú nemzetközi bírósági rendezéstől - odáig, hogy hozzák vissza a dzsihadistákat és rehabilitálják őket.

Ennek kapcsán Svédország vezető médiája, köztük az SVT, több történetet is lehozott a "bűnbánó" terroristákról, vagy a gyermekeikkel együtt "számkivetett" ISIS-menyasszonyokról és özvegyekről.https://dzsihadfigyelo.blogstar.hu/./pages/dzsihadfigyelo/contents/blog/69871/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?