Félelem a muszlimoktól: kiállított képeket takart le a londoni Saatchi Galéria mohamedánok követelésére


A londoni Saatchi Galéria két kiállított alkotást is letakart a muszlim látogatók panaszai miatt. Az ilyen engedményeket azonban a Jihad Watch szerint nem a tisztelet motiválja, hanem a félelem. 

Az egyik letakart kép a Saatchi Galériában - Lenin maradhat

A vezető kortárs művészeti galéria egyes kiállított munkáit muszlim látogatók istenkáromlónak találták. Az SKU nevű művész alkotásaiból rendezett kiállításon olyan kép is bemutatásra került, amelyen az iszlám öt alappilérének egyike van felírva arabul, a háttérben egy meztelen nő fekszik, a kompozíció pedig az amerikai zászló mintáját idézi. A képek egyébként az Amerika és az "iszlám szélsőségesek" közötti konfliktust akarták kifejezni.

Az egyik kép, amelyet letakartattak a muszlimok

dfggd

A Jihad Watch nyomán

A londoni történet annyi, hogy muszlimok követelni kezdték a festmények eltávolítását, és erre az alkotó, SKU tett egy "engedményt": a festmények kiállítva maradnak, de letakarják őket - így ha valakit érdekelnek a képek, felhajthatja a leplet és megnézheti azokat. Mondván, hogy ilyen módon a képek egyszerre vannak jelen is meg nem is, és továbbra is vonzzák a figyelmet és lehet róluk beszélni.

A muszlimok belementek az alkuba, és nagyvonalúan megengedték, hogy a képek továbbra is ki legyenek állítva ... amennyiben letakarva maradnak.

A kérdés az, hogy miért volt ilyen készségesen hajlandó az öncenzúrára Charles Saatchi galériája, amely korábban éppen arra volt büszke, hogy "dacol a cenzúrával".

A Saatchi-nak például korábban volt már olyan kiállított képe (Chris Ofili: The Holy Virgin Mary) amelyen a "művész" az általa Szűz Máriának titulált alak mellét elefánttrágyából formázta meg.

Chris Ofili's 'The Holy Virgin Mary

Amikor keresztény csoportok 1999-ben a vallási érzületek megsértése miatt kérték az installáció eltávolítását a Brooklyn Museum of Art -ból, a Saatchi a füle botját se mozdította.

Az elefántszaros kép egyébként 4,5 millió dollárért kelt el a Christie’s aukcióján 2015-ben.

Vagy ott volt a másik Saatchi "műremek", Andres Serrano fényképe, amin egy kis feszületet a "művész" a saját vizeletével teli befőttesüvegbe merítve ábrázolt:

Piss Christ by Andres Serrano

A "Pisis Krisztust” ráadásul komoly művészeti alkotásnak tekintették, és látogatók százezrei nézhették meg, mivel továbbra is kiállították annak ellenére, hogy keresztény csoportok hangosan tiltakoztak. A pisis fénykép már 24 éve volt közszemlére téve, mire végre bevégezte nyomorult létét, amikor egy katolikus csoport tagjai Avignonban széttépték.

Chris Ofili, az elefántszaros kép alkotója

Az iszlám illetve keresztény témájú istenkáromló műalkotások nem részesülnek egyenlő bánásmódban - és ennek oka nem az iszlám tisztelete, hanem a muszlimoktól való félelem.

Mohamed, az iszlám és a muszlimok bírálata ugyanis egészen más következményekkel jár, mint Jézusé és a kereszténységé.

Tudjuk, mire képesek: a Charlie Hebdo karikaturistáinak lemészárlása; Theo van Gogh meggyilkolása a filmje miatt, amely az iszlámban élő nőket érő rossz bánásmódról szól; a Lars Wilks svéd karikaturista meggyilkolására tett kísérletek; a fenyegetések, hogy megölik a brit-pakisztáni írót, Salman Rushdie-t, és így tovább.

De mivel senki nem akarja beismerni ezt félelmet, az emberek inkább tiszteletet színlelnek.

- írja a Jihad Watch

Ájult látogató az elefántszaros kép előtt

Források:

https://www.jihadwatch.org/2019/05/at-the-saatchi-gallery-muslims-make-demands

https://mandiner.hu/cikk/20190514_a_muszlim_latogatok_miatt_takartak_le_kepeket_egy_londoni_galeriaban

https://www.thetimes.co.uk/article/gallery-covers-up-art-after-complaints-by-muslim-viewers-wvc87fzlr

https://people.com/celebrity/chris-ofili-elephant-dung-painting-valued-at-2-3-million/

https://www.culturetype.com/2015/07/01/chris-ofilis-holy-virgin-mary-make-news-again-this-time-setting-auction-record/

https://en.wikipedia.org/wiki/Piss_Christ

https://www.saatchigallery.com/artists/artpages/andres_serrano_11.htm

https://dzsihadfigyelo.blogstar.hu/./pages/dzsihadfigyelo/contents/blog/72911/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?